Smarta hem – din guide till intelligenta elsystem

Från elprojektering till installation av tjänster för smarta hem. Upptäck smarta lösningar för hushåll, kommuner, landsting, företag och energibolag.

Allt fler efterfrågar lösningar för smart hem eller intelligenta elsystem som vässar företagets verksamhet. Med smarta lösningar kan du sätta fokus på komfort, energibesparing, säkerhet och smidig integration med övriga system. Du kan styra belysning, värme, ventilation, markiser, larm etc med din smartphone, surfplatta eller via röst. Här bemöter våra experter vanliga funderingar kring smarta hem – och enklaste vägen dit.

Detta är smarta hem

Smarta hem, även kallat automatiserade hem, är ett begrepp som syftar på bostäder eller miljöer där elektroniska enheter och apparater är uppkopplade och kan kommunicera med varandra. Detta för att automatisera och förbättra funktion, användarupplevelsen och energieffektiviteten. Det kan exempelvis handla om att styra belysning, uppvärmning, säkerhetssystem och hemmets underhållningssystem med en vanlig smartphone eller surfplatta.

Så skapar vi smarta hem

Som elinstallationsfirma är det vårt uppdrag att rekommendera, installera och konfigurera de nödvändiga enheterna och systemen för att göra hemmet smart. Detta kan handla om installation av intelligenta termostater, belysningssystem, larm, laddningsstationer för elbilar och annan teknik som krävs för att göra miljön smart. Utöver detta ser vi till att all elektrisk utrustning är korrekt ansluten till elnätet och att alla säkerhetsprotokoll följs.
För att få dina applikationer att samverka behöver du koppla ihop dem i ett smart hem system, och det finns en rad varianter att välja mellan, exempelvis Plejd, Zigbee och Apples system HomeKit. PMC El arbetar med de flesta smarta system på marknaden och ger gärna råd utifrån dina önskemål kopplat till systemens respektive styrkor och svagheter.

Vårt mål som elinstallationsfirma är att skapa en pålitlig, säker och användarvänlig smart hem-lösning som möter varje kunds behov och önskemål. Som proffs på elinstallationer medmångårig erfarenhet av smarta hem-installationer är vi på PMC El ständigt uppdaterade på vad framtiden kan komma att föra med sig. Genom våra intelligenta elsystem kan vi tillsammans med dig följa utvecklingen på ett effektivt och hållbart sätt.

Kontakta oss gärna för smart rådgivning kring lösningar som matchar dina behov.

Funktioner jag kan styra i mitt smarta hem

Det finns mängder av funktioner vi kan installera hos dig för att göra ditt hem smart. Här är några exempel på områden och vanliga lösningar som vi varje vecka levererar till våra kunder.

 • Belysning: Tända, släcka och justera ljusstyrkan i rummet. Tänd lyset med din närvaro och låt huset släcka sig själv när du går ut genom ytterdörren. Du kan styra lampor och belysning i hemmet genom att slå på och av dem, ändra färg och ljusstyrka, skapa olika ljusinställningar och schemalägga belysningen.
 • Temperatur: Reglera temperaturen i rummet eller ställa in ett program för att justera temperaturen vid olika tidpunkter. Låt markiserna skugga rum soliga dagar genom ett tryck i mobilen: redan när du sitter på jobbet och vet att solen gassar mot huset hemma.
 • Energihantering: Spara pengar genom att värmen sänks automatiskt på natten. Och likaså: dra ner på din uppvärmning när ingen är hemma.
 • Säkerhet: Övervaka och hantera dörrlås, säkerhetskameror, brandlarm och andra säkerhetsfunktioner i ditt hem. Du kan övervaka ditt hem och få notiser om eventuella inbrott genom att installera rörelsedetektorer, säkerhetskameror och larmsystem. Du kan också låsa och låsa upp dörrar, fönster och garage. Du kan även skydda & elsäkra för barn och husdjur genom att koppla barnsäkert läge med ett knapptryck för din köksutrustning. Du kan även få ett sms om olyckan är framme – och med trygg visshet om att tekniken redan stängt av vattnet vid läckor.
 • Underhållning: Styra TV, ljudsystem och andra underhållningsenheter. Du kan styra ljudsystemet i hemmet genom att spela musik, ändra volym och byta låtar, eller ansluta olika högtalare i olika rum.

Smarta hem-lösningar för företag, kommuner & landsting

PMC El har en bred kundgrupp och vi har stor erfarenhet av smarta hem-lösningar som är utformade speciellt för företag, kommuner och landsting. Dessa lösningar går ofta under benämningen "smart byggnadsteknik" eller "byggnadsautomation" och används för att öka energieffektiviteten, förbättra säkerheten och öka bekvämligheten i offentliga byggnader. Kontakta oss gärna för dialog kring möjligheter och skräddarsydd offert på dessa.

Några exempel på smarta hem-lösningar i större skala:

 • Smart belysning: LED-lampor som kan styras från en central plats och som kan anpassas efter behov. Detta minskar energikostnaderna och ökar livslängden på belysningsanläggningarna.
 • Smarta termostater: Dessa kan användas för att reglera temperaturen i olika delar av en byggnad baserat på behov och användning. Detta minskar energiförbrukningen och sparar pengar.
 • Sensorer för inomhusmiljö: Det finns sensorer som kan mäta luftkvalitet, temperatur och luftfuktighet, vilket hjälper till att säkerställa att byggnaden är hälsosam och bekväm för de som använder

Får jag själv installera mitt smart hem-system?

Komplexiteten av installation av smarta hem-applikationer kan variera beroende på vilken typ av produkt det är. I vissa fall kan du själv göra installationen men det beror hur tekniskt kunnig du är. Det är självklart viktigt att du noggrant läser igenom tillverkarens installationsanvisningar innan du börjar installera smart hem-produkter. Känner du dig osäker på något steg i installationsprocessen, eller om produkten kräver särskilda verktyg eller kunskaper, rekommenderar vi starkt att du anlitar en auktoriserad elektriker, som oss på PMC El.
Vissa smarta hem-produkter kan också kräva att du har en viss typ av elsystem i ditt hem, och i dessa fall är det givet att anlita en auktoriserad elektriker. Mer komplexa funktioner kräver vanligtvis en kunnig fackman med kunskap inom nätverk. Fördelen att ta hjälp av fackmän som oss är att det blir rätt direkt och vi ser till att du får precis de smarta funktioner som du faktiskt vill ha.

Vanliga frågor om smarta hem

Här listar vi de vanligaste frågorna vi får kring smarta hem. Hittar du inte svar på det du undrar över, kontakta oss gärna.

Enklaste vägen till ett smart hem

Vi är experter inom elinstallation. PMC El hjälper idag kommuner, landsting, företag och energibolag med projektering och installation av lösningar för smarta hem och smarta verksamheter. En bred kundgrupp i Mälardalen och Stockholm har gjort oss experter på att lösa alla typer av utmaningar och behov.

Här är några av fördelarna med att välja PMC El:

 • Vi är experter på projektering och installation av smarta hem: Vårt team består av erfarna installatörer som har många års erfarenhet av smarta hem-lösningar. Vi är alltid uppdaterade med det senaste och är unika med att kunna leverera hela värdekedjan helt i egen regi.
 • Anpassade lösningar för just ditt smarta hem: Vi förstår att varje kund har unika behov och krav, därför erbjuder vi anpassade lösningar som matchar dina behov nu men även för framtiden.
 • Kostnadseffektiva smarta hem-lösningar: Vi erbjuder konkurrenskraftiga priser på smart styrning av önskade applikationer.
 • Effektiv installation av lösningar för smarta hem: Från projektering och färdig installation sker alltid enligt den plan du presenteras för i vår offert.

Vi levererar lösningar för smarta hem utan lång väntan och enligt tidsplan. Vi är generösa med rådgivning med målet att leverera en skräddarsydd helhetslösning. Kontakta oss gärna för offert som täcker in era önskemål.

Med teknisk tryghetslösning från PMC hjälpte vi Västerås stad.

Sveriges modernaste äldreboende

Västerås stad ville ha ett äldreboende i absolut framkant. Med kreativitet och kunskap tog PMC fram de tekniska trygghetslösningar som krävdes för uppdraget.
Läs mer
Flexibla lösningar för Steam Hotel var nyckeln. PMC lyssnade hela vägen.

Flexibiliteten avgörande för Steam Hotel

Flexibiliteten var avgörande när Västerås 100-åriga ångkraftverk byggdes om till unikt spahotell. PMC lovordas av Steam Hotels byggherre. ”De har varit väldigt lyhörda genom hela processen” säger projektchef Stig Selin.
Läs mer