Elinstallationer i din bostad

Våra servicetekniker ger dig garanterad professionell hjälp, oavsett om det gäller elinstallationer, larm, brandlarm, ett smartare hem eller en översikt över din nuvarande el.

Trygga elinstallationer

Elinstallation är ett brett område. Det omfattar privathushållets alla behov som att dra ny el, installera dimmer, åstadkomma golvvärme, få såväl spis som häll att fungera, få upp solceller eller fixa en efterlängtad laddbox samt förverkliga det smarta hemmet. Det handlar även om företags och myndigheters verksamheter där installation av elsystem, belysning, datasystem och inte minst säkerhetssystem med kameraövervakning, passersystem, inbrottslarm och bygglarm är avgörande. Allt detta jobbar vi på PMC El med. I denna artikel delar vi som experter på området med oss av insikter och goda råd. Perfekt för dig som behöver anlita hjälp från behörig elektriker med dina elinstallationer – eller själv funderar på att göra jobbet. Oavsett vilket är vårt viktigaste budskap alltid: Din elsäkerhet har högsta prioritet.

Elinstallationer som hemmafixare får utföra

Området elinstallationer är givetvis reglerat. Det handlar om att sätta din och andras säkerhet i första rummet och det finns fler aspekter i detta. Även försäkringsbolag är intresserade av att du endast anlitar behöriga elektriker, detta för att dina försäkringar ska gälla. Har du anlitat ett oseriöst elföretag kan det leda till att du blir utan ersättning från försäkringsbolaget om något skulle hända.

Elinstallationer som du INTE får utföra själv som lekman

Du får inte göra fasta installationer eller förändringar i dem. Absolut inte göra elarbeten i våtutrymmen, byta ojordat vägguttag mot jordat, göra elinstallation av 230 volt golvvärme och värmekabel eller själv lägga kabel i mark. Detta får endast utföras av ett elinstallationsföretag med en auktoriserad elinstallatör.

Elinstallationer som du får utföra

Du får exempelvis byta glödlampor, byta lamphållare, montera skarvsladdar, montera sladdströmbrytare och stickproppar, reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Dock krävs det att du har kunskap och vet vad du gör. Vid minsta osäkerhet bör du kontakta en auktoriserad elfirma som kan göra jobbet på ett säkert sätt.

Vanliga elinstallationer i hemmet

Här är några exempel på vanliga elinstallationer som PMC El utför hos våra privatkunder i villor, radhus, lägenheter och sommarstugor.

 • Installation av belysning: allt från att byta ut en enskild lampa till att installera nya ljuskällor eller armaturer för att skapa en mer energieffektiv och modern belysning.
 • Installation av eluttag och strömbrytare: exempelvis lägga till eller byta ut befintliga uttag och brytare för att matcha dina behov.
 • Installation av smarta hem: automatiserade hem med funktioner som att styra belysning, uppvärmning, säkerhetssystem och hemmets underhållningssystem med en vanlig smartphone, surfplatta eller din röst.
 • Installation av solceller & batterilagring: solcellsanläggning med eller utan lagringslösning som med solenergi kan få dina lampor att lysa eller förse spis, kylskåp och annan elektronik med elektricitet.
 • Installation av laddbox: möjlighet att med egen laddbox bekvämt och säkert ladda elbilen i anslutning till hemmet.
 • Installation av värmesystem: exempelvis installation av golvvärme, elradiatorer, termostater och liknande.
 • Installation av säkerhetssystem: exempelvis installation av brandlarm, inbrottslarm, trygghetslarm, rökdetektorer och liknande.

Så säkrar en auktoriserad elinstallatör dina elinstallationer

Som vi konstaterat kan du göra vissa elarbeten själv om du har kunskapen. Om inte rekommenderar vi att du anlitar en fackman. Handlar det om fasta installationer eller elarbeten i våtutrymmen vid renovering eller nybyggen ska du självklart alltid anlita ett auktoriserat elföretag, som PMC El.
5 garantier från PMC El:

 1. Säkerhet: Elinstallationer är komplexa och kan utgöra livsfara de inte utförs på rätt sätt. En auktoriserad elinstallatör har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att genomföra installationerna på ett säkert sätt och minimera risken för olyckor.
 2. Försäkringsskydd: Som auktoriserad elinstallatör är vi försäkrade, vilket skyddar såväl kund som installatören vid eventuella skador eller olyckor som kan uppstå under arbetet.
 3. Kvalitet: En auktoriserad elinstallatör har genomgått en utbildning och har erfarenhet som garanterar en hög kvalitet på utfört arbete. Detta innebär att elinstallationen kommer att vara utförd på rätt sätt och fungera korrekt.
 4. Regler och standarder efterföljs: En auktoriserad elinstallatör är väl insatt i regler och standarder som gäller för elinstallationer, och som utförs i enlighet med dessa.
 5. Garantier på utfört arbete: En auktoriserad elinstallatör kan ge garanti på det arbete som utförs. En trygghet för dig som kund i att elinstallationen har utförts på rätt sätt och fungerar korrekt.

Vanliga frågor om elinstallationer

Här listar vi några vanliga frågorna vi möter kring elinstallationer. Hittar du inte svar på det du undrar över, kontakta oss gärna.

Oavsett om du är byggentreprenör, bostadsrättsförening, fastighetsägare, privatperson, företag eller inom offentlig sektor hjälper vi dig med service och underhåll för el, belysning, nätverk, mobila nät, brand, larm, smarta hem och elbilsladdning. Våra servicetekniker och montörer har spetskompetens för elservicearbeten, vi drivs av att hitta den bästa lösningen för alla typer av problem som kan tänkas dyka upp. All administration sköts av teknikern själv. Det skapar snabba, effektiva förutsättningar.

Vi garanterar att din verksamhet fungerar effektivt åratal framöver.
Vi utvecklar kontinuerligt våra tjänster tillsammans med våra kunder utifrån aktuella behov och har idag ramavtal med flertalet företag.

Hur elsäker är din bostad eller fastighet?

Testa elsäkerheten i din bostad - dolda elfel kan vara livsfarliga. Elinstallationer bör ses över regelbundet för ett säkert hem. Vårt IN Eltest (tidigare EIO ELTEST) innebär en grundlig genomgång av dina elinstallationer där eventuella elfel kan upptäckas i tid.

Efter besiktning får du ett tydligt protokoll som visar om din bostad uppfyller de föreskrifter som gäller. Upptäcks problemområden hjälper vi även till att åtgärda felen om så önskas. När besiktning är genomförd och eventuella elfel är åtgärdade, får du ett kvalitetsbevis på att fastigheten har god elstandard och en skylt att sätta på gruppcentralen.
Gör IN Eltests självtest(Extern länk)
Image

Köpa eller sälja bostad?

IN Eltest är avdragsgillt vid köp eller försäljning av bostad. Kvalitetsbeviset är en värdehöjare när bostaden ska säljas och en trygghet när du ska köpa en ny bostad. Med lång erfarenhet av elbranschen så vet vi att det finns många felaktiga och farliga anläggningar där ute som behöver kontrolleras! Beställ IN Eltest och få status på din elanläggning!

Installera elbilsladdare

PMC installerar och monterar laddstolpe, laddstation och laddbox för elbilsladdning åt privatpersoner, företag, bostadsrättsföreningar, byggentreprenörer, fastighetsägare och aktörer inom offentlig sektor.

Avdrag för grön teknik

Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material när du installerar en laddningspunkt till elfordon. Är du privatperson får du ett direkt avdrag på 50% på fakturabeloppet.
Hans Asmussen, Servicechef PMC Västerås
KONTAKT

Hans Asmussen

Servicechef, PMC Västerås

021-470 38 00
070-410 27 58
E-post
https://www.linkedin.com/in/tony-huotari-365299133/
KONTAKT

Tony Huotari

Servicechef, PMC Roslagen

021-470 38 00
072-252 35 10
E-post
Erik Sköldulf, VD PMC Uppsala
KONTAKT

Erik Sköldulf

VD, PMC Uppsala

021-470 38 00
070-410 27 76
E-post
Johan Larsson, Servicechef PMC Eskilstuna
KONTAKT

Johan Larsson

Servicechef, PMC Eskilstuna

021-470 38 00
076-496 48 36
E-post