Installation av laddbox – så går det till

Skräddarsydd laddboxlösning för privatpersoner, BRF:s, bygg- & fastighetsbransch & offentlig sektor.

Skräddarsydd laddboxlösning

Funderar du på att förenkla vardagen med egen laddbox hemma? Kanske är företaget ute efter en genomtänkt laddlösning för de anställda eller effektiv elbilsladdning för ett större antal användare inom en samfällighet?
Oavsett skala så är det viktigt att du får en laddboxlösning som möter ditt behov. I denna artikel berättar vi hur en laddboxinstallation går till. Dessutom delar våra fackmän med sig av insikter och goda råd till dig som behöver laddbox med snabb installation.

Avdrag för grön teknik

Så installerar man en laddbox

Det första du bör göra är att handplocka en kunnig leverantör som erbjuder dig en paketlösning som omfattar laddbox samt installation. Är du privatperson som vill kvalificera dig för grönt skatteavdrag med 50 % direkt på fakturabeloppet är detta ett direkt krav. Representerar du ett företag eller verkar i fastighetsbranschen behöver du en kunnig partner som, precis som PMC El, kan ge dig en trygg och genomtänkt helhetslösning.

Snabb lyhörd service hos PMC El: Efter beställning av laddbox med installation bokar vi alltid in ett platsbesök där vi tittar närmare på förutsättningarna hos dig samt rekommenderar val av laddbox. Du får också chans att ställa frågor och ta ställning till eventuell installation av lastbalanserare. Vi bokar därefter in tid för installation.

Så här går en standardinstallation av laddbox till:

 1. En behörig installatör på plats ser över installationens förutsättningar och laddboxens placering.
 2. Undersökning av din elcentral genomförs.
 3. Kabel dras mellan elcentral och laddbox. Detta kräver inte sällan håltagning.
 4. Laddboxen skruvas fast på väggen.
 5. Installatören utför funktionstest och säkerställer att laddboxen fungerar. En slutbesiktning görs.
 6. Cirka 3-4 timmar senare kan du premiärladda din elbil/laddhybrid med egen laddbox. Snabbt, smidigt och säkert!

Laddbox till fast paketpris – detta ingår i en standardinstallation

En laddbox med hårdvara och installation är det mest smidiga valet. Ett fast paketpris innebär att du inte betalar installatören per timme eller för materialet som går åt, utan du får offert på en nyckelfärdig laddbox till ett fast pris. Exakt vad som ingår kan skilja sig mellan olika installatörer.
Hos PMC El ingår följande vid en standardinstallation av laddbox:

 • Uppsättning & montering av laddbox på vägg.
 • Håltagning i vägg (ofta bara 1-2 hål och i mjukt material såsom gips, lättbetong eller trä).
 • 10-20 meter kabel från elcentral till laddaren.
 • Anslutning på befintlig 16A personskyddsautomat (jordfelsbrytare)
 • Driftsättning och genomgång av laddboxens funktioner.
 • Grovstädning.

Detta ingår inte i fast paketpris för laddbox hos PMC El:

 • Resekostnad
 • Installation av lastbalansering
 • Vid installationen av laddstolpe: här tillkommer kostnad för grävning från elcentralen till laddstolpen, kabelrör samt installation av det fundament som laddstolpen ska fästas i.

Laddbox privat med grönt skatteavdrag

Att ladda elbilen i anslutning till hemmet är givetvis det mest bekväma. En egen laddbox är då det säkra valet! Laddning från ett vanligt eluttag ska inte se som alternativ utan snarare som en säkerhetsrisk, och är något som såväl vi som Elsäkerhetsverket bestämt avråder från. En laddbox har inbyggda säkerhetsfunktioner och ger dig inte bara den mest säkra laddningen utan även den snabbaste. Med en smart laddbox kan du schemalägga laddningen när elen är som billigast samt separera bilens elförbrukning från husets vanliga förbrukning. Om du önskar kan vi samtidigt installera lastbalansering, som gör att effekten utnyttjas ännu bättre i huset och hjälper dig undvika att säkringen går.
Viktiga krav vid installation av din laddbox

 • Säker installation: En behörig elfirma som PMC El har kunskap och erfarenhet av att installera laddboxar på ett säkert sätt. Vi följer alla gällande regler och föreskrifter för installation av laddboxar och ser till att allt görs enligt alla protokoll.
 • Garanterad funktionalitet: En behörig elfirma som PMC El kan garantera att laddboxen fungerar korrekt efter installation och att den är ansluten till rätt strömkälla. Vi också ge råd om vilken typ av laddbox som passar bäst för din specifika situation: 3,7KW eller 11kW.
 • Besparing på lång sikt: En korrekt installerad laddbox kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt genom att minska kostnaderna för bränsle och underhåll av fordonet. Kostnadseffektivitet: Genom att anlita en behörig elfirma kan du undvika kostsamma misstag som kan uppstå om du försöker installera laddboxen själv eller anlitar en obehörig person. Bättre tillgänglighet: En laddbox installerad av en behörig elfirma kommer att fungera på ett tillförlitligt sätt, vilket innebär att du alltid har tillgång till en laddstation när du behöver den. Ökad trygghet: En korrekt installerad laddbox minskar risken för skador på din fordon eller fastighet, vilket ökar din trygghet och säkerhet. Sammanfattningsvis, att anlita en behörig elfirma för installation av laddbox ger en rad fördelar, inklusive säkerhet, funktionalitet, kostnadseffektivitet, tillgänglighet, trygghet och mer. Kontakta gärna vår elfirma för mer information om hur vi kan hjälpa dig att installera en laddbox på ett säkert och pålitligt sätt.

Grönt rotavdrag för laddbox

Genom att beställa laddbox med installation hos PMC El så kvalificerar du dig för skattereduktion för Grön teknik, även kallat ”grönt rot-avdrag”. Väljer du laddboxpaket får du 50 % avdrag direkt på fakturan (dock max 50 000 kr) av kostnaden för arbete och material – förutsatt att du har utrymme och är berättigad till skatteavdraget. Avdraget gäller för fastighetsägare per person/år så är ni två ägare på fastigheten har ni båda möjlighet att ta del av skattereduktionen.

Framtidssäkra din laddbox

Inför installation av din laddbox är det bra att tänka ett extra varv och fundera över hur dina laddningsbehov kan komma att se ut i en nära framtid. Är ni fler vuxna i hushållet är det inte osannolikt att ni på sikt kommer att ha två elbilar som behöver en laddlösning. Att välja dubbla ladduttag på laddboxen redan nu kan vara ett enkelt sätt att framtidssäkra er elbilsladdning.

Effektiv laddboxlösning i större skala: företag & BRF:s

Här listar vi saker att tänka på när ni planerar installera en laddlösning för elbilar för anställda eller elbilsladdning för en större grupp användare hos BRF:s och fastighetsägare.

 1. Laddstationens kapacitet: Det är viktigt att välja en laddstation med tillräcklig kapacitet för att möta behoven hos användarna. Detta inkluderar antalet ladduttag, laddhastigheten och den totala energikapaciteten för laddstationen.
 2. Installation: Hur ska installationen av laddstationen se ut: Placeriing, ström- och elkablar, säkerhet och underhåll. En professionell elektriker samt leverantör av laddstationer kan vara behjälplig för att optimera alla delar för din laddboxinstallation.
 3. Kostnad: Kostnaden ska matcha din budget för laddstationen och dess installation. Inte minst kostnaden för att driva och underhålla en laddstation i större skala. En professionell laddboxinstallatör kan hjälpa dig med en tydlig offert.
 4. Tillgänglighet: Det är viktigt att din laddboxstation är tillgänglig för användning när den behövs, helst dygnet runt.
 5. Säkerhet: Du ska ha rätt laddboxlösning utifrån dina förutsättningar samt med lämpliga säkerhetsfunktioner för att förhindra skador på bilen eller laddningsutrustningen. Den ska givetvis vara installerad av en behörig fackman.

Vanliga frågor kring laddbox

Här är några av de frågor som vi ofta får kopplat till installation av laddbox. Hittar du inte svar på det du undrar över, kontakta oss gärna.

Så skaffar du egen laddbox enklast möjligt

PMC El är experter på allt inom elinstallation. Vi installerar och monterar laddstolpe, laddstation och laddbox för elbilsladdning åt privatpersoner, företag, bostadsrättsföreningar, byggentreprenörer, fastighetsägare och aktörer inom offentlig sektor. En bred kundgrupp i Mälardalen har gjort oss experter på att lösa alla typer av utmaningar.

Här är några av fördelarna med att välja PMC El:

 • Vi är experter på installation av laddboxar: Vårt team består av erfarna tekniker som har många års erfarenhet av att installera laddboxar. Vi vet vad som krävs för att få en säker och pålitlig installation.
 • Anpassade laddboxlösningar: Vi förstår att varje kund har unika behov och krav, därför erbjuder vi anpassade lösningar som passar just din fastighet eller fordonspark. Vi hjälper dig att hitta den perfekta laddboxen för dina behov.
 • Kostnadseffektiva laddboxlösningar: Vi erbjuder konkurrenskraftiga priser på laddbox med installation.
 • Snabb installation av laddbox: Vi förstår att du vill ha din laddbox installerad så snabbt som möjligt. Vi har effektiva processer som gör att du kan ha din laddbox installerad utan lång väntan.
 • Kvalitetssäkrade laddboxlösningar: Vi erbjuder endast laddboxar från märken av god kvalitet samt utför behöriga installationer som uppfyller alla krav, inte minst kring säkerhet.

Vi på PMC El är generösa med rådgivning och vårt mål är alltid att leverera en skräddarsydd helhetslösning. Kontakta oss gärna för offert som täcker in era önskemål.