PMC bakom Sveriges modernaste äldreboende

Västerås stad ville ha ett äldreboende i absolut framkant. Med kreativitet och kunskap tog PMC fram de tekniska trygghetslösningar som krävdes för uppdraget.

Hälleborg på Bäckby i Västerås räknas till ett av landets modernaste äldreboenden. Vårdanläggningen, med fyra våningar och 120 lägenheter, stod klar för inflytt 2014. Ett antal platser är vikta för personer med demenssjukdom men här finns varken låsta dörrar eller pipande larm. Digital teknik gör i stället att de boende kan röra sig fritt inne och ute, något som skapar en lugnare miljö både för boende och personal.

I projektet var PMC totalentreprenör för säkerhet, tele, kraft och belysning. För att möta Västerås stads vision om en trygg och säker boendemiljö i framkant krävdes kreativitet, research och ny välfärdsteknik. Bland annat installerades sensorgolv i lägenheterna som varnar om någon faller. Larmet är kopplat till de mobiler som personalen bär med sig under arbetspassen.

Hälleborg har även ett avancerat och individanpassat positioneringssystem som möjliggör anläggningens öppna dörrar. Varje boende har ett armband som lägesbestäms av ett antal fyrar som är placerade både ute och inne. Personalen kan på det sättet se var de boende befinner sig och om någon rör sig för långt bort utlöses ett larm.

"PMC lyckades väldigt bra med sin insats. De tar tag i problem som dyker upp och levererar svar. "
Mikael Andersson, projektledare PEAB

För PMC:s del låg utmaningen i att hitta rätt teknik för ändamålet. Samtidigt gällde det att säkerställa de boendes trygghet, utan att inkräkta på den personliga integriteten, vilket genererade många speciallösningar. PMC:s förmåga att ta fram innovationer var därför särskilt välkommet i projektet.

– PMC lyckades väldigt bra med sin insats. De tar tag i problem som dyker upp och levererar svar. De är både kunniga och påhittiga vilket gör att de kan komma med nya idéer. De slår inte bara ut med händerna när någon svårighet dyker upp, säger Mikael Andersson som var projektledare för huvudentreprenören PEAB.

Hälleborg har sedan öppningen lockat till ett antal studiebesök och har använts som referens till senare äldreboenden.

Hälleborgs äldreboende

FAKTA

Beställare: Västerås stad
Uppdragsgivare: PEAB
Uppdrag: Totalentreprenad säkerhet, tele, kraft och belysning

Äldreboendet Hälleborg stod klart för inflytt 2014 med plats för 132 boende. Anläggningen har en spa-avdelning samt takterass med vinterträdgård. Byggnaden är utrustad med bland annat sensorgolv och positioneringssystem där larmsystemen är kopplade till personalens mobiler.

PMC + Steam Hotel

Flexibiliteten avgörande för Steam Hotel

Flexibiliteten var avgörande när Västerås 100-åriga ångkraftverk byggdes om till unikt spahotell. PMC lovordas av Steam Hotels byggherre. ”De har varit väldigt lyhörda genom hela processen” säger projektchef Stig Selin.
Läs mer
Peter Akterhag, CFO, PMC
KONTAKT

Peter Akterhag

Marknadschef, PMC koncernen

021-470 38 00
070-410 27 50
E-post