Flexibiliteten avgörande för Steam Hotel

Flexibiliteten var avgörande när Västerås 100-åriga ångkraftverk byggdes om till unikt destinationshotell. PMC höll i elentreprenaden och lovordas av Steam Hotels byggherre. ”De har varit väldigt lyhörda genom hela processen” säger projektchef Stig Selin.

60 meter högt tornar Steam Hotel upp sig vid Mälarens strand. Hotellet har gjort succé sedan invigningen i augusti 2017, projektet har nominerats i den prestigefyllda tävlingen Årets Bygge 2018 och hotellet har högt tryck på bokningarna. Men förvandlingen av det gamla ångkraftverket var allt annat än enkel.

Eftersom industribyggnaden är kulturminnesmärkt krävdes anpassning till den befintliga fasaden och fackverkskonstruktionen. Det innebar bland annat att den enda tillgängligheten under byggtiden var genom två öppningar i yttertaket.

– Det mesta var en utmaning. Att projektet ändå blev så pass lyckat berodde på att hantverkarna förstod vad vi ville åstadkomma och tände till på idén, säger Stig Selin, projektchef vid Kokpunkten Fastighets AB.

En svårighet var att komma fram till hur våningsplanen skulle byggas upp. Lösningen blev att gjuta nya bjälklag på plats, nerifrån och upp, en våning i taget samtidigt som de gamla gallerdurksbjälklagen revs ett efter ett.

"Kan man bygga Steam Hotel kan man bygga vilket hotell som helst"
Stig Selin, projektchef Kokpunkten Fastighets AB

PMC vann kontraktet gällande kraft, belysning, tele och säkerhet i tuff konkurrens och fick mycket att bita i som totalentreprenör. Eftersom en stor del av kanalisationen behövde gjutas in tillsammans med det nya bjälklaget behövde arbetet med elinstallationerna vara särskilt följsamt.

– Jag vill verkligen framhålla deras flexibilitet. PMC låg på hotelloperatören ESS Group för att få fram färdiga möbleringsplaner ett och ett halvt år innan inflyttningen. Sedan tog de själva fram de bygghandlingar som krävdes för att kunna genomföra arbetet på ett bra sätt, säger Stig Selin.

PMC sattes bland annat på prov när beställaren bestämde sig för att den färdiginstallerade konferensdelen på våning två och tre i stället skulle omvandlas till hotellrum. Allt fick rivas ut och elinstallationerna göras om.

– PMC har varit ett bra stöd och väldigt lyhörda genom hela processen. Det här var ett exempel på att de tacklade en besvärlig situation när den dök upp. Kan man bygga Steam Hotel kan man bygga vilket hotell som helst, säger Stig Selin.

Kontakta PMC

FAKTA

Beställare: ESS Group
Uppdragsgivare: Kokpunkten Fastighets AB
Uppdrag: Totalentreprenad kraft, belysning, tele, säkerhet samt service.

The Steam Hotel är ett 18 våningar högt spahotell i Västerås med 227 hotellrum. Hotellet är byggt i ett 100 år gammalt ångkraftverk med kulturminnesmärkning. På 15 000 kvadratmeter ryms även två restauranger, fyra barer, ångspa, inomhuspool, vinterträdgård och takterrass med utomhuspool.

PMC + Steam Hotel

Klinik med säkerheten i fokus

När Landstinget Västmanlands rättspsykiatriska klinik flyttade till nya lokaler stod PMC för säkerhetsentreprenaden. Smidig samordning och hög teknisk kompetens blev nycklarna till ett lyckat projekt.
Läs mer
Unable to locate Global Block