Elinstallationer – din guide till säkra elarbeten

Trygga elinstallationer för hushåll oavsett om funktion, design eller energibesparing är ditt prio.

Trygga elinstallationer

Elinstallation är ett brett område. Det omfattar privathushållets alla behov som att dra ny el, installera dimmer, åstadkomma golvvärme, få såväl spis som häll att fungera, få upp solceller eller fixa en efterlängtad laddbox samt förverkliga det smarta hemmet. Det handlar även om företags och myndigheters verksamheter där installation av elsystem, belysning, datasystem och inte minst säkerhetssystem med kameraövervakning, passersystem, inbrottslarm och bygglarm är avgörande. Allt detta jobbar vi på PMC El med. I denna artikel delar vi som experter på området med oss av insikter och goda råd. Perfekt för dig som behöver anlita hjälp från behörig elektriker med dina elinstallationer – eller själv funderar på att göra jobbet. Oavsett vilket är vårt viktigaste budskap alltid: Din elsäkerhet har högsta prioritet.

Elinstallationer som hemmafixare får utföra

Området elinstallationer är givetvis reglerat. Det handlar om att sätta din och andras säkerhet i första rummet och det finns fler aspekter i detta. Även försäkringsbolag är intresserade av att du endast anlitar behöriga elektriker, detta för att dina försäkringar ska gälla. Har du anlitat ett oseriöst elföretag kan det leda till att du blir utan ersättning från försäkringsbolaget om något skulle hända.

Elinstallationer som du INTE får utföra själv som lekman

Du får inte göra fasta installationer eller förändringar i dem. Absolut inte göra elarbeten i våtutrymmen, byta ojordat vägguttag mot jordat, göra elinstallation av 230 volt golvvärme och värmekabel eller själv lägga kabel i mark. Detta får endast utföras av ett elinstallationsföretag med en auktoriserad elinstallatör.

Elinstallationer som du får utföra

Du får exempelvis byta glödlampor, byta lamphållare, montera skarvsladdar, montera sladdströmbrytare och stickproppar, reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar. Dock krävs det att du har kunskap och vet vad du gör. Vid minsta osäkerhet bör du kontakta en auktoriserad elfirma som kan göra jobbet på ett säkert sätt.

Vanliga elinstallationer i hemmet

Här är några exempel på vanliga elinstallationer som PMC El utför hos våra privatkunder i villor, radhus, lägenheter och sommarstugor.

 • Installation av belysning: allt från att byta ut en enskild lampa till att installera nya ljuskällor eller armaturer för att skapa en mer energieffektiv och modern belysning.
 • Installation av eluttag och strömbrytare: exempelvis lägga till eller byta ut befintliga uttag och brytare för att matcha dina behov.
 • Installation av smarta hem: automatiserade hem med funktioner som att styra belysning, uppvärmning, säkerhetssystem och hemmets underhållningssystem med en vanlig smartphone, surfplatta eller din röst.
 • Installation av solceller & batterilagring: solcellsanläggning med eller utan lagringslösning som med solenergi kan få dina lampor att lysa eller förse spis, kylskåp och annan elektronik med elektricitet.
 • Installation av laddbox: möjlighet att med egen laddbox bekvämt och säkert ladda elbilen i anslutning till hemmet.
 • Installation av värmesystem: exempelvis installation av golvvärme, elradiatorer, termostater och liknande.
 • Installation av säkerhetssystem: exempelvis installation av brandlarm, inbrottslarm, trygghetslarm, rökdetektorer och liknande.

Så säkrar en auktoriserad elinstallatör dina elinstallationer

Som vi konstaterat kan du göra vissa elarbeten själv om du har kunskapen. Om inte rekommenderar vi att du anlitar en fackman. Handlar det om fasta installationer eller elarbeten i våtutrymmen vid renovering eller nybyggen ska du självklart alltid anlita ett auktoriserat elföretag, som PMC El.
5 garantier från PMC El:

 1. Säkerhet: Elinstallationer är komplexa och kan utgöra livsfara de inte utförs på rätt sätt. En auktoriserad elinstallatör har den nödvändiga kunskapen och erfarenheten för att genomföra installationerna på ett säkert sätt och minimera risken för olyckor.
 2. Försäkringsskydd: Som auktoriserad elinstallatör är vi försäkrade, vilket skyddar såväl kund som installatören vid eventuella skador eller olyckor som kan uppstå under arbetet.
 3. Kvalitet: En auktoriserad elinstallatör har genomgått en utbildning och har erfarenhet som garanterar en hög kvalitet på utfört arbete. Detta innebär att elinstallationen kommer att vara utförd på rätt sätt och fungera korrekt.
 4. Regler och standarder efterföljs: En auktoriserad elinstallatör är väl insatt i regler och standarder som gäller för elinstallationer, och som utförs i enlighet med dessa.
 5. Garantier på utfört arbete: En auktoriserad elinstallatör kan ge garanti på det arbete som utförs. En trygghet för dig som kund i att elinstallationen har utförts på rätt sätt och fungerar korrekt.

Så säkrar en auktoriserad elinstallatör dina elinstallationer

Här listar vi några vanliga frågorna vi möter kring elinstallationer. Hittar du inte svar på det du undrar över, kontakta oss gärna.

Kontakta oss

  Jag vill:*


  Jag behöver hjälp med:


  Jag bokar/beställer i egenskap av:*


  Uppdraget gäller:*  Vill du ha skattereduktion? (ROT, RUT, Grön teknik)*


  Ange dina kontaktuppgifter  Bilder

  Här har du möjlighet att bifoga foton eller liknande som stöd till offertförfrågan.